Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Υλικά για την κατασκευή Χειροποίητου Ανατολίτικου Χαλιού

Μαλλί

Μόνο το καλύτερο μαλλί χρησιμοποιείται, από ειδικά επιλεγμένα πρόβατα. Σημειώστε τους ακόλουθους δυο παράγοντες :

- από 1000 περίπου ράτσες προβάτων, μόνο από μερικές παίρνουμε καλή ποιότητα μαλλιού

- η θέση του βοσκότοπου, το κατάλληλο κλίμα, η ορεινή ή πεδινή έκταση, η ηλικία των προβάτων, ο χρόνος κουρέματος των προβάτων, είναι σπουδαίοι παράγοντες. Υπάρχουν πάνω στο πρόβατο ορισμένες περιοχές π.χ. κάτω από το λαιμό του, που δίνουν πολύ καλής ποιότητος μαλλί. Το μαλλί από τον ώμο του προβάτου έχει το μεγαλύτερο μήκος, είναι το πιο ακριβό και είναι ιδανικό για ύφανση χαλιού.

Το μαλλί, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ύφανση του χαλιού αλλά σε πολλά χαλιά χρησιμοποιείται επίσης σαν στημόνι και υφάδι, για τη βάση του χαλιού. Οι νομαδικές φυλές, χρησιμοποιούν μαλλί γι’ αυτό το λόγο, επειδή είναι το πιο κατάλληλο υλικό αλλά και άμεσα διαθέσιμο από τα κοπάδια των προβάτων τους. Η μάλλινη βάση, μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί, από τα κρόσσια γιατί είναι πιο σκούρα και πιο χοντρά από ότι το βαμβακερό στημόνι. Παρ’ όλο που ένα χαλί με μάλλινο στημόνι μπορεί να έχει στραβή ούγια ή να μη στρώνει πολύ καλά στο δάπεδο, αυτό δίνει περισσότερη αυθεντικότητα και χαρακτήρα στο χαλί.

 

Βαμβάκι

Παρ’ όλο που το μαλλί είναι το καλύτερο υλικό για το πέλος του χαλιού, δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη επιλογή για τη βάση του. Το βαμβακερό στημόνι, είναι πιο λεπτό και πιο γερό από το μάλλινο και ένα χαλί με βαμβακερό στημόνι και υφάδι, διατηρεί ίσιες τις ούγιες του, ειδικά μετά από πλύσιμο. Είναι επίσης, πιο κατάλληλο για λεπτά και με πολλούς κόμπους χαλιά.

 

Μετάξι

Το μεταξωτό στημόνι , χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις , που το σχέδιο απαιτεί μεγάλη πυκνότητα κόμβων . Το μετάξι επίσης , χρησιμοποιείται και για πέλος του χαλιού , είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μαλλί.

 

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!