Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Μεγέθη Χειροποίητων Χαλιών

Το μέγεθος του ανατολίτικου χαλιού , εξαρτάται από τον αργαλειό . Τα χαλιά που παράγονται από νομαδικές φυλές , είναι συνήθως κοντά και στενά , επειδή φτιάχνονται στους κυριολεκτικά φορητούς αργαλειούς . Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι αργαλειών. Στον ένα τοποθετείται στημόνι για την ύφανση συγκεκριμένου μήκους και φάρδους χαλιού ενώ στον άλλο το στημόνι μπορεί να τυλιχτεί στην πάνω δόκο όσο χρειάζεται για την ύφανση συγκεκριμένου φάρδους αλλά ανεξαρτήτου μήκους ή επιτρέπει και την ύφανση περισσοτέρων του ενός χαλιού κατά μήκος. Στην ελληνική ταπητουργία αναφέρερται ως αργαλειός Καισαρείας και αργαλειός Κιοταχείας ταυτόχρονα. Οι πάσσαλοι των αργαλειών , φτιάχνονται συνήθως από κορμούς αλλά και από κλαδιά δένδρων. Αν ο κορμός ή το κλαδί που χρησιμοποιείται είναι στραβά , είναι φυσικό , και το χαλί που θα υφανθεί σε αργαλειό με στραβούς πασσάλους να είναι στραβό .

Σ' αυτούς τους αργαλειούς, υφαίνονται δυο τύποι χαλιών: τα χαλιά με πέλος και τα χαλιά χωρίς πέλος. Στα χαλιά με πέλος δυο κυρίως τύποι κόμβων χρησιμοποιούνται: ο τούρκικος (Ghiordes) και ο πέρσικος (Sehna).

Ύφανση Κιλίμι  Ύφανση Soumak

 

Τουρκικός Κόμβος
Περσικός Κόμβος

 

Ο τούρκικος κόμβος, αγκαλιάζει δυο συνεχόμενες κλωστές στημονιού και οι άκρες της μάλλινης κλωστής βγαίνουν ανάμεσα από το ζευγάρι του στημονιού και σχηματίζουν πέλος. Ο πέρσικος κόμβος, αγκαλιάζει μόνο μία κλωστή από το ζευγάρι του στημονιού και οι άκρες της μάλλινης κλωστής, βγαίνουν η μία μέσα από το ζευγάρι του στημονιού και η άλλη απ' έξω από το ζευγάρι.

Ο πέρσικος κόμβος χρησιμοποιείται για τα πιο λεπτοδουλεμένα χαλιά. Μιλώντας γενικά για τους δύο αυτούς τύπους κόμβων, δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα. Απλά είναι δύο διαφορετικοί τρόποι δεσίματος του μαλλιού στο στημόνι.

 

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!