Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Τα Μέρη Του Χαλιού

  1. ΣΤΗΜΟΝΙ: Οι παράλληλες βαμβακερές ή μάλλινες κλωστές που εκτείνονται κατά μήκος του χαλιού πάνω στις οποίες δένονται οι κόμβοι.  
  2. ΥΦΑΔΙ: Οι κλωστές που μπαίνουν κατά πλάτος του χαλιού και ανάμεσα στις σειρές από κόμβους. Αυτές οι κλωστές, περνούν κάτω και πάνω από τις κλωστές του στημονιού. Η δουλειά τους είναι να ευθυγραμμίσουν τις σειρές των κόμβων και να σφιχτοδέσουν το χαλί. Ο κόμβος, η ούγια, τα κρόσσια και το κιλιμλίκι είναι από τα κύρια μέρη του χαλιού.
  3. ΚΟΜΒΟΣ: Ο κόμβος, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για μια στριμμένη μάλλινη κλώστη που “αγκαλιάζει” δυο διαδοχικές κλωστές στημονιού και αφού κοπεί, διαμορφώνει το πέλος (την επιφάνεια) του χαλιού.  
  4. ΟΥΓΙΑ: Η ούγια φτιάχνεται κατά την ύφανση του χαλιού και όχι στο τέλος. Το χαλί έχει δυο ούγιες κατά μήκος του.
  5. ΚΡΟΣΣΙΑ: Η ορατή συνέχεια των κλωστών του στημονιού στις δυο άκρες του χαλιού που δένονται με διάφορους τρόπους. Ορισμένα πολύ καλά χαλιά δεν έχουν κρόσσια όπως για παράδειγμα ορισμένα QUM που είναι η αυθεντική τους μορφή.  
  6. ΚΙΛΙΜΛΙΚΙ ή ΚΙΛΙΜΙ: Η περιοχή του χαλιού που δεν έχει πέλος και διασταυρώνονται το στημόνι και το υφάδι. Υφαίνεται ανάμεσα στα κρόσσια και στην περιοχή του πέλους. Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται στα γνωστά μας κιλίμια χωρίς πέλος.

 

 

 

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!