Γιατί να αγοράσω χειροποίητο χαλί

30/11/2020

Όταν άρχισε η μαζική παραγωγή των μηχανοποίητων χαλιών, είχαν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε χρόνο κατασκευής και χρήμα αλλά όχι σε άξια. Η τιμή του φθηνότερου χειροποίητου χαλιού, ήταν η ίδια, με αυτήν του ακριβότερου μηχανοποίητου.

Η πραγματική όμως αξία του χειροποίητου χαλιού, είναι πέρα από κάθε σύγκριση. Η αντοχή του, η ζωντάνια των χρωμάτων του, η καθαρότητα στα σχέδια, η αυθεντικότητα του, ένα έργο με την ψυχή του δημιουργού του, είναι κάτι που δε θα μπορέσει ποτέ να κατασκευάσει η μηχανή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι κατά εκατομμύρια στημένοι αργαλειοί, στις χώρες της Ανατολής, ο ανταγωνισμός, η διεθνής κρίση στην οικονομία, συνετέλεσαν, ώστε σήμερα, πολύ συχνά, να βρίσκουμε χειροποίητα χαλιά, σε τιμές μηχανοποίητων.

Όπως λοιπόν ένα μυρωδάτο κρασί, έτσι και το χειροποίητο χαλί, γίνεται ομορφότερο όταν παλιώνει. Ένα καλοδουλεμένο, καλής ποιότητας χαλί, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αιώνια ομορφιά και κληρονομείται από τη μια γενιά στην άλλη, σαν το πιο πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο.